Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulunarak, "Özellikle dikkat etmemiz gereken en önemli nokta sahurda ve iftarda ölçülü yemeye dikkat edilmeli, mide problemleri ve rahatsızlık hissi yaşamamak için, sofradan aşırı tok bir şekilde kalkmamaya özen göstermeliyiz . ‘’ diye belirtti.
Sahurda Ne Yiyelim?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, sahurun kesinlikle atlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Sahurda kahvaltı şeklinde bir planlama yapmalıyız. İftardan kalan ana yemekler yerine, daha çok protein içeren kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Yumurta, protein kaynağı olarak sahur sofralarının olmazsa olmazıdır. Ayrıca, marul, roka, domates ve salatalık gibi sebzeler mutlaka sahur planlamasına dahil edilmelidir. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir" dedi.
İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İftarda hafif besinlerle orucun açılması gerektiğini belirten Sağıroğlu, "Çorba, su, hurma ve peynir gibi hafif besinlerle iftarımızı açtıktan sonra sofradan biraz kalkmaya çalışalım. Birkaç dakika ara verip sonra tekrar sofraya dönelim. Ana yemek olarak kızartmalardan ve yağlı yiyeceklerden kaçınalım." diye konuştu.
Su Tüketimi ve Yürüyüş Önerisinde de bulunan Sağıroğlu, iftar ve sahur arasındaki en önemli noktalardan birinin su tüketimi olduğunu dikkat çekerek, "Çay ve kahve tüketimi su tüketimini azaltabiliyor. Bu nedenle suyu iftar ve sahur arasına bölerek tüketmeye çalışalım. İftardan bir iki saat sonra, hazımsızlık yaşamamak adına orta tempolu yürüyüşleri ihmal etmeyelim." ifadelerini kullandı.
SAĞLIK
Yayınlanma: 11 Mart 2025 - 14:01
Sahurda ve iftarda Beslenmeye Dikkat
Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, "Yemek sonrası rahatsızlık yaşamamak için sahurda ve iftarda karnımızı çok fazla, tıka basa doyurmamaya gayret gösterelim." dedi.
SAĞLIK
11 Mart 2025 - 14:01