Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, bu yıl 20 milyon ton buğday üretimi gerçekleşeceğini ve yılı 3,5 milyon ton un ihracatıyla kapatabileceklerini belirtti.
Bugün tam 164 ülkeye un ihracatı gerçekleştiren ve ülkenin kasasına 1 milyar doların üzerinde gelir girmesini sağlayan un sektörü, 9 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu olma özelliğini taşıyor. 2023 yılında gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok un ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekora imza atmıştı. Bu yıl ise senenin ilk yarısında kazanılan ivme ile yılı 4 milyon ton un ihracatıyla yeni bir rekorla kapatmaya hazırlanan un sektörü, haziran ayında ilan edilen ithalat kısıtlaması nedeniyle hedefini güncellemek durumunda kaldı. İhracatımız, yılın ilk 5 ayında geçen yılın ilk 5 ayına göre miktarsal olarak yüzde 27 önde giderken, geçen senenin ilişkin ayına oranla haziran ayında yüzde 36’lık, temmuz ayında yüzde 33’lük düşüş ile sene başında kazanılan ivmesini kaybederek düşüşe geçti. Sonuç olarak 2024 yılı için un sektörü paydaşları ihracat tahminlerini 3,5 milyon ton olarak güncelledi. Konuyla ilgili açıklama yapan IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “son iki aydaki ivme düşüşü ile, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktar bazında ihracatımızdaki artış yüzde 7’ye azaldı. Başka bir ifadeyle miktar bazında 2 milyon ton un ihracatına karşılık yaklaşık 800 milyon dolar gelir elde ettik. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımız zaman geleneksel pazarlarımız Irak ve Suriye gibi komşu ülkeler öne çıkarken, yüzde 300 oranında ihracatımızı artırdığımız Cibuti, Venezuela gibi uzak ülkeler yıldız pazarlarımız olarak dikkat çekiyor. Türkiye her dönem dünyanın gıda tedariğinde başvurduğu 1 numaralı ülke konumunu koruyor” dedi. İklim değişikliğinin ilk olarak tarımda etkisini göstermeye başladığını ve bu nedenle ekim deseninin değiştiğine dikkat çeken Ulusoy, “Türkiye olarak bu yıl şanslı taraftayız. TÜİK’in haziran ayında yaptığı ilk bitkisel tahmininde buğday üretiminde 21 milyon tonluk bir tahmini vardı. Şu anda hasadı neredeyse tamamladık ve sezon sonunda 20 milyon tonluk bir rekolte beklentisi söz konusu. Arpa üretimi için de 9,1 tondan 8 milyon tonluk bir düşüş öngörülüyordu. Burada da bir miktar düşüş olacaktır. Sıcaklıklar tarihi rekorunu kırsa da rekolteye direkt etkisi olmadı. Çünkü hasadın sonuna gelmiştik. Ancak bu noktadan sonraki yağışlar önümüzdeki sezon için toprağın nemlenmesi açısından önemli. 20 milyon tonluk buğday üretimi, Türkiye’nin ihtiyacı olan 20 milyon tonu karşılamak için yeterli” açıklamalarında bulundu.
Dünya hububat sektörü paydaşları, 23-25 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan-Bakü’de bir araya geliyor
Küresel iklim değişikliği ve artan nüfusa karşılık ekim alanlarında artış meydana gelmemesine rağmen teknolojinin gelişmesiyle birlikte ekim alanlarında verimlilik artarken “Üretimin sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak için teknolojiden faydalanıyoruz. Drone ile gübrelenen, ilaçlanan tarlalar sıradan bir hal aldı. Yapay zeka ile ekipmanların yönlendirilmesi önemli bir gündem. Artan nüfusa rağmen artmayan tarım arazilerinde verimi artırarak tüketimi dengeliyor” diyen Dr. Eren Günhan Ulusoy, küresel iklim değişikliğiyle birlikte gıdadaki sürdürülebilirliği ve gıdada tedarik zincirini gündeme taşımak üzere IAOM olarak 23-25 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan-Bakü’de “3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi”nde sektörün bir araya geleceğini belirtti.
SAMSUN SON DAKİKA
Yayınlanma: 09 Ağustos 2024 - 10:17
Türkiye dünyanın gıda tedariğinde başvurduğu 1 numaralı ülke
Yılın ilk 7 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7 oranında artıran un sektörü, 2 milyon ton un ihracatı gerçekleştirerek 800 milyon dolar gelir elde etti.
SAMSUN SON DAKİKA
09 Ağustos 2024 - 10:17