Reklam
Reklam

Jersey buzağıları Atakum'da ihtiyaç sahiplerine verilmeye başlandı

Atakum’da Jersey Projesi kapsamında ihtiyaç sahibi 26 kadın çiftçiye verilen düvelerden doğan buzağılar yeni sahiplerine tek tek teslim ediliyor.

01 Kasım 2022 - 16:56
TAKİP ETTAKİP ET

Atakum Belediyesi ve Samsun Karadeniz Rotary Kulübü iş birliğinde adım adım hayata geçirilen Jersey Projesi çiftçinin yüzünü güldürüyor. Daha önce 26 kadın çiftçiye verilen  düvelerden doğan buzağıların ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımına başlandı. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci; Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala, Samsun Karadeniz Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Dr.Teoman Kaynar, Samsun Karadeniz Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Diyetisyen Merve Kaynar ve Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü personeli ile birlikte Jersey buzağılarının dağıtım çalışmalarına katıldı. Projenin yararlanıcılarından Şaide Kökçüoğlu ile bir araya gelen Başkan Deveci, yurttaşla bir süre sohbet etti.      
BUZAĞILARIN DAĞITIMI DEVAM EDECEK
“Köyüm Köylüm” projelerinden biri olan Jersey Projesi ile ihtiyaç sahibi 26 kadın çiftçiye 50 Jersey ırkı düve verilmişti.”Bir Kadına Bir İnek verin ve Dünyayı Değiştirmesini İzleyin” sloganı ile yürütülen çalışmalarda düvelerden doğan 17 buzağının 9’u ihtiyaç sahibi yeni ailelere teslim edilirken; 8 buzağı iki ay sonra sahiplerine verilecek. Ayrıca gebe 30 adet düveden doğacak buzağıların dağıtımı da ileri bir tarihte yapılacak. Proje kapsamında Erikli Mahallesi’nde 2, Büyükkolpınar, Akalan, Taflan Cami, Karaoyumca, Şenyurt, Sarayköy ve Kurugökçe mahallelerinde 1’er tane Jersey Buzağı dağıtımı gerçekleştirildi.
ZİNCİRLEME SİSTEMLE YARARLANICI SAYISI ARTACAK 
Atakum’da kırsal kalkınma çalışmalarına aralıksız devam eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, projede gelinen aşama  hakkında şu bilgileri verdi: ”Rotary Kulüpleri ile birlikte 50 adet Jersey İneği dağıttık. Daha çok kadınları ve gelir düzeyi düşük aileleri tercih ettik. Onların buzağıları olmuştu. Jerseylerin samanını biz vererek destek oluyoruz. Bakımını da çiftçilerimiz üstleniyor. Buzağılardan birini 6 ay geçtikten sonra ihtiyacı olan komşuya veriyoruz. Doğumlar gerçekleştikçe çiftçilerimiz buzağıları diğer komşusuna o da diğer komşusuna verecek ve sistem bu şekilde devam edecek. İyi bir proje. Jersey inekleri, eti ve sütü çok kıymetli olan coğrafyamıza çok  uygun bir hayvan türü. O nedenle tercih ettik.” Başkan Deveci, Jersey Projesi’nin yanı sıra yerli buğday üretimini de artırmak için yapılan tarımsal faaliyetlere dikkat çekerek “Yerli buğday türlerini, ekecekleri ve yerli diğer hayvan yemi  türlerini kendimiz üretiyoruz. Çiftçimize dağıtıyoruz.Onların üretmesini takip ediyoruz. Ziraat mühendislerimiz ve veterinerlerimizle hem eğitim veriyoruz hem de onların üretimlerini denetliyoruz. Üretimin artırılmasını ve köylünün toprağında, evinde, köyünde kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sağlıklı gıda üretimini ve sağlıklı gıdanın kentte yaşayanlara ulaştırılmasını amaçlıyoruz.” cümlelerini kaydetti.   
“SÜTÜMÜ SAĞACAĞIM, GEÇİMİMİ SAĞLAYACAĞIM”
Projenin yararlanıcılarından Şaide Kökçüoğlu geçimini peynir ve yoğurt satarak sağladığı belirterek, destekleri için Atakum Belediyesi’ne ve Samsun Karadeniz Rotary Kulübü’ne teşekkür etti. Kökçüoğlu, “Çok güzel bir proje. Hayırlı olmasını dilerim. Allah razı olsun, desteğiniz için. Getirdiğiniz buzağına çok iyi bakacağım. 4 çoçuğum var. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Sütünü satacağım, peynirimi ve çökeleğimi yapacağım. Bu şekilde ihtiyaçlarımızı karşılayacağım.” diye konuştu.