Gazete; Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi 1831 yılında yayınlanan Takvim-i Vakayi olsa da, 1828 yılında Osmanlı topraklarında Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi Türkçe- Arapça yayınlanan ilk gazete olarak bilinmektedir.
Bu bizim tarihimizde bilinen gazete faaliyetinin başlangıcı olarak varsayarsak ilk gazeteler 17. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıktığı bilgisi de var Google amcada.
İnternet ne zaman bulundu derseniz; 1990'ların başında, internetin ticari kullanımı giderek yaygınlaştı. 1989'da, İsviçre'deki CERN laboratuvarlarında çalışan İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, hipertext belgelerini birbirine bağlayan World Wide Web sistemini geliştirdi.
İnternet Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Google ise ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu.
2001 yılında Merhum Gazeteci İsmail Başaran Ekip Gazetesi'nin arka odasında Kuzey Haber'i kurduğunda "Gelecek burada bir gün tüm gazeteler burada olacak" dediğinde "Kim bakacak ismail abi buna herkesin evinde bilgisayar yok ki kimse gazeteden vazgeçmez dediğimde" çok geçmedi.
Bugün gelinen noktada hemen hemen herkesin evinde bilgisayar elinde ise cep telefonu var. Artık gazetelere ulaşmak bir tık uzağımızda.
Teknoloji dediğimiz olgu o kadar hızlı gelişiyor ki 200 yılda kağıt basılı gazete sadece 20 yılda geldiği noktaya bakın ve bu halen ilerliyor. Artık hayatımızda yapay zeka var. Bu öyle bir noktaya geldi ki artık hayatımızın her yerinde var. Bir tık sonrası ise artık belki de gazetelere ve gazetecilere bile gerek kaymayan bir dünyaya yelken açılacak.
Buraya nerden geldim derseniz. Google çıktığı günden bu yana sanki düşünen bir insan gibi bebekliğinden başlayarak öğrenmeye öğrendikçe gelişmeye başladı ve artık saniyenin bilmem kaç mikron hızında çalışarak tüm internetteki bilgileri, duygusal hareketlerimizi, hatta sağlık bilgilerimizi bile elinde tutar hale geldi.
Bu yazıyı yazdığımda da özgün bir yazı olarak bilgi hanesine ekleyecek. Google dediğimiz yapay zeka bugün kaç yaşında olduğunu bilemiyorum ama sanki ışık hızından daha yüksek hızla ilerliyor. Belli zamanlarda algoritmasını değiştiren Google büyük gazetelerin gelir kaynağıyken artık bazı haber siteleri kapanır hale geldi.
Neden derseniz basın ilan kurumunun belirlemiş olduğu hit sayısına da ulaşamayınca resmi ilan hakkını kaybeder oldu.
Bunun için aslında bir mecraya bağlı kalmayacaksanız. Kaynaklarını tüketirken doğru kullanmayı ve geleceği düşürerek kendinize pozisyon belirlemeye çalışacaksanız. Yoksa sadece gazetecilerin değil bütün sektördeki iş yapan insanları zor günler bekliyor.