31 Aralık - 1 Ocak tarihi, Güneş Takvimi'ne göre bir yılın tamamlanmasıyla ilgilidir. Yılbaşı, birçok kültürde, insanlar arasında bir geçiş dönemini simgeler ve yeni bir başlangıcı müjdeleyen bir kutlamadır.
Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanmaktadır.
Yılbaşında birine yeni yılın kutlu olsun, yeni yılın müslümanlara hayır ve bereket getirsin demek caizdir. Herkes için yeni bir yıldır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031)buyurmuştur. Dolayısıyla Hristiyan adetlerinden olan bir kutlamayı bizlerin de onlara özenerek kutlaması onlar gibi davranmamız yasaklanmış bir durumdur. Müslümanlar olarak yılbaşını bir yılın muhabesini yaparak değerlendirmeliyiz. Geçirmiş olduğumuz kocaman bir yılda Allah için neler yaptık sorusunu kendimize sormalıyız. Bir yetimi sevindirdik mi, bir çocuğun kalbine girdik mi, yardıma muhtaç olana el verdik mi, Nefsimize yenik düşdük mü, Kul hakkı yedik mi, Komşu hakkına girdik mi, Adaletli olduk mu gibi kendimize soracığımız bir çok soru var. Yeni gelecek yıl için dua etmeli, savaşların bir önce bitmesi dünyanın ferahlığa kavuşması için çokça dua etmeliyiz. Geçen yıla dönüp baktığımızda, pişmanlık duyacak bir hikayemiz yoksa ne mutlu bize! Hangi meslekten olursak olalım görevimizi layıkıyla yaptık mı, paramızı hakkıyla helaliyle kazandık mı, İhtiyacı olan insanlara yardım eli uzattık mı ? Çok sevdiğim bir söz var: Mutlu ederek Mutlu olduk mu? Yardımlaşmak, selamlaşmak, gülümsemek, dertleşmek, sarılmak, konuşmak, paylaşmak ne güzel duygular. Rabbim her birimize insanları mutlu ederek mutlu olmayı nasip eylesin.
Bu akşam tüm dünyada kutlanacak olan yılbaşı, Müslümanlar için üç ayların başlangıcı olması sebebiyle İslam dininde bu gecenin maneviyatı çok büyüktür. Recep, Şaban ve Ramazan üç ayları oluşturan aylardır. Peygamberden aktarılan rivayetlerin yanında dini kültürde de mübarek sayılan aylardır. Üç aylarda ibadet, zikir ve hayırlı işler ile daha çok ilgilenilir, manevi yoğunluk daha fazla yaşanmaktadır.
Bu mübarek üçayların hürmetine dünyadaki savaşlar son bulmasını, küslerin barışmasını, hastaların şifa bulması, dertli kulların derman bulması, borcu olanların edalar bulmasına, insanlığa faydalı projelerin olmasına, çocukların gülümseyip sağlıkla büyümesine, eş, iş, evlat sahibi olmak isteyenlerin hayallerine kavuşmalarına ve tüm insanlığa sağlık, merhamet,sevinçler, barış, bereketler nasip olsun. Sağlıcakla Mutlu Yıllar Dilerim.
GÜNCEL
Yayınlanma: 31 Aralık 2024 - 13:27
Güncelleme: 31 Aralık 2024 - 13:49
Yeni yıl nedir Yılbaşı müslümanlar için ne anlama gelir?
Yılbaşı, genellikle bir yılın sona erdiği ve yeni bir yılın başladığı tarih olan 31 Aralık- 1 Ocak gecesi kutlanır.
GÜNCEL
31 Aralık 2024 - 13:27
Güncelleme: 31 Aralık 2024 - 13:49