İşadamları da Terme'de santral istemiyor

TAKİP ET

ASKON İş Adamları Derneği Terme Belediye Başkanı Şenol Kul a Termede kurulacak olan Termik Santrelle ilgili destek ziyaretinde bulundu.

Ziyarette konuşan ASKON İş Adamları Dernek Başkanı Furkan Okudan;‘’Terme ilçesinde 680 MW gücüdeki termik santralin kurulması için yasal girişimlerin yapıldığı ve sürecin başlatıldığını söyleniyor , Terme’ye kömürle çalışan termik santral yapılmasıyla birlikte çevremiz, ırmaklarımız, denizimiz, bitki örtümüz, hayvanlarımız, tarım ürünlerimiz zarar görecek ve soluduğumuz hava kirlenecektir.

Terme’de kurulması planlanan termik santralde her gün 5 bin ton ithal kömür yakılacağı, bunun ortalama günde 300 kamyon dolusu kömürün yakılmasını gerektirdiği , bir günde 50 ton, bir yılda 20 bin ton kül oluşacağı bunun da yılda bin kamyon dolusu kül demek olduğu ve bu külün önemli bir bölümünün çevreye dağılacağı , büyük bir kirlilik oluşturacağı yaptığımız araştırmalar sonucu çıkan verilerdir. Zehirli gazlardan ve kirlilikten sadece Terme değil Çarşamba, Tekeköy ve Samsun birinci derecede etkilenecektir.Kısa zaman içerisinde halkın sağlığı tehdit altına girecektir" diye konuştu.

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ise, ‘’Bu santralle ilgili belediyemizden hiç bir bilgi alınmadı, hiç bir bilgi verilmedi. Daha sonra yaptığımız görüşmelerde sayın valimizin haberi yok, büyükşehir belediye başkanımızın haberi yok. Kimsenin haberi yok. Biz misafirlerimizi başımızın üzerinde taşırız. Ama buraya misafir diye gelen insanlar, misafirler evin ön kapısından girer, bunlar bacadan girdikleri için böyle bir misafir olmaz. Biz yatırıma ya da yatırımcıya karşı değiliz. Ama uygun yatırımın uygun yerde yapılmasını istiyoruz. Burası bunun için uygun değil. Organik tarımın merkezi, turizmin merkezi olabilecek yer, yemyeşil bir ortam, fındık, pirinç, her şeyin yapıldığı ortamda bir kömür santralinin olması bilimsel açıdan da uygun değil. Burada bütün siyasi partiler, bütün sivil toplum örgütlerinin ortak tavrı aynı. Bu bölge insanı bu santralin burada yapılmasını istemiyor. Halka rağmen de bir şey yapılmayacağını düşünüyorum.Belediye başkanı olarak böyle bir yatırımın yapılmasını kesinlikle istemiyorum ve gereğini yapacağım. İnşallah atılan yanlış adımdan geri dönülür. " diye konuşarak ASKON iş adamları derneğine desteklerinden dolayı teşekkür etti.