Menopozun bir kadının üreme yeteneğinin sona erdiği doğal bir süreç olduğunu belirten Op. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, “Genellikle 40'lı ve 50'li yaşlarda ortaya çıkar, ancak her kadın için farklıdır. Menopoz, vücudun hormonal değişikliklerle birlikte yumurtalıkların fonksiyonlarını azalttığı bir dönemi işaret eder. Bu değişikliklerin sonucunda regl dönemleri sona erer ve kadınlar artık çocuk sahibi olamazlar” dedi.
VM Medical Park Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü bağlamında açıklamalarda bulundu.
Menopozun Yunanca'da "menos" (ay) ve "pausis" (durma) kelimelerinden türetildiğini ve "ay durması" anlamına geldiğini söyleyen Op. Dr. Erdoğdu, bu dönemde kadınların vücutlarında önemli hormonal değişiklikler meydana geldiğini belirterek menopoz sürecindeki üç aşamayı şöyle açıkladı:
“Perimenopoz: Menopoz öncesi dönemdir. Kadınların regl döngüleri düzensizleşir, hormonal dalgalanmalar başlar ve menopoz belirtileri ortaya çıkar. Perimenopoz süresi değişebilir, ancak genellikle 4-5 yıl sürer.
Menopoz: Bu aşama, son regl dönemini işaret eder. Bir kadın, son bir yıl içinde hiç regl olmadığında menopoz yaşadığı kabul edilir. Ortalama yaş olarak 50 yaşında gerçekleşir.
Postmenopoz: Menopoz sonrası dönemi ifade eder. Hormonal değişiklikler hâlâ devam eder ve bu dönem boyunca bazı menopoz belirtileri devam edebilir.”
Menopozun belirtileri
Menopoz döneminde birçok kadının çeşitli belirtiler yaşadığını dile getiren Op. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, her kadının deneyimi farklı olsa da yaygın bazı menopoz belirtilerini şöyle sıraladı:
“Sıcak basmaları: Aniden ortaya çıkan aşırı terleme ve vücut ısısında hızlı yükselme hissi.
Gece terlemeleri: Sıcak basmalarının gece versiyonlarıdır ve uykusuzluğa neden olabilir.
Regl düzensizlikleri: Regl döngülerinde düzensizlikler, hafif veya aşırı kanama, aralıklı adet dönemleri.
Vajinal kuruluk: Vajinal dokulardaki kuruma ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları riski artabilir.
Mood değişiklikleri: Depresyon, anksiyete ve irritabilite gibi duygusal değişiklikler.
Konsantrasyon sorunları: Zihinsel netlikte azalma ve unutkanlık.
Kilo artışı: Metabolizma hızında azalma ve kilo artışı.
Kemik yoğunluğunun azalması: Osteoporoz riski artabilir.”
“Menopoz yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler”
Bazı kadınların menopoz dönemini nispeten sorunsuz atlatırken, diğerlerinin daha fazla destek ve yönetim ihtiyacı duyabileceğinin altını çizen Op. Dr. Erdoğdu, kişiden kişiye değişebilen menopoz belirtilerini hafifletmek ve yönetmek için kullanılabilecek bazı yöntemler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Hormon terapisi: Doktor tavsiyesi ile hormon terapisi alabilirsiniz. Bu, hormonal dengesizlikleri düzeltebilir ve belirtileri hafifletebilir.
Sağlıklı yaşam tarzı: Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten kaçınma menopoz belirtilerini hafifletebilir.
Bitkisel takviyeler: Bazı bitkisel takviyeler ve bitki özleri menopoz belirtilerini hafifletebilir, ancak bunları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Psikolojik destek: Duygusal zorlukları yönetmek için psikolojik destek alabilirsiniz.”
“Ciddi bir sorun olduğunda hekime başvurun”
Menopoz, bir kadının yaşamındaki doğal bir dönemdir ve her kadın bu süreci farklı yaşardığını belirten Op. Dr. Erdoğdu, “Menopoz belirtileri, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse tıbbi yardımla yönetilebilir. Herhangi bir ciddi sağlık sorunu veya belirti yaşadığınızda mutlaka bir uzman bir hekim ile iletişime geçmelisiniz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
SAĞLIK
Yayınlanma: 19 Ekim 2023 - 10:02
Her kadın menopozu farklı mı yaşar?
VM Medical Park Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü bağlamında açıklamalarda bulundu.
SAĞLIK
19 Ekim 2023 - 10:02