Bu önemli gün vesilesiyle açıklamalarda bulunan İl Müdürü İbrahim Sağlam, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği ve çevre sağlığı için bitki korumanın vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler, 12 Mayıs'ı Dünya Bitki Sağlığı Günü olarak belirlemiştir. Dünya Bitki Sağlığı Günü'nün amacı, bitki sağlığını korumanın açlığı sona erdirmeye, yoksulluğu azaltmaya, biyolojik çeşitliliği ve çevreyi korumaya ve ekonomik kalkınmayı artırmaya nasıl yardımcı olabileceği konusunda küresel farkındalığı artırmaktır.
Bitki sağlığı, güvenilir gıdanın temelidir.
Zararlı organizmaların neden olduğu ürün kayıpları hem çiftçimizi hem de tüketicimizi olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı bitkisel üretim için güçlü bir bitki sağlığı ve karantina altyapısı olmazsa olmazımızdır.
Samsun genelinde yürütülen hastalık ve zararlı sürveyleri, özellikle tarım alanlarındaki riskli bölgelerde yoğunlaştırılarak düzenli olarak güncellenmektedir. Ayrıca, zararlı takip tuzakları ve tahmin ve erken uyarı sistemleri ile hastalık ve zararlı popülasyonları sürekli izlenmekte; bu sayede üreticilere olası tehlikeler öncesinde bilgi verilerek zamanında müdahale sağlanmaktadır.
Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması için yürütülen gıda denetimleri ile birlikte, hasat öncesi pestisit kalıntı izleme programları aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin sağlığı korunmakta, kayıt dışı ve bilinçsiz ilaç kullanımı önlenmektedir.
İl Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Çiftçi Tarla Okulu uygulamaları sayesinde üreticilerimize, kendi tarlalarında doğrudan eğitim verilmektedir. Bu eğitimlerde zararlı teşhisi, ilaçlama zamanlaması, bitki gelişimi ve mücadele yöntemleri uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Bitki korumada çevre dostu yöntemlerin yaygınlaştırılması amacıyla, Entegre Mücadele projesi uygulanmaktadır. Bu kapsamda Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projeleriyle pestisit kalıntısız üretim desteklenmekte, çevresel etkiler en aza indirilmektedir.
Kimyasal ilaçların minimum seviyeye indirilmesi amacıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri yaygınlaştırılmaktadır. Faydalı böcek salımı, feromon tuzakları ve kitle imha yöntemleri gibi uygulamalar ile zararlılarla mücadelede doğal denge korunmaktadır.
Son yıllarda bitkisel üretimde ciddi zararlara neden olan kahverengi kokarca, Akdeniz meyve sineği gibi zararlılarla mücadele kapsamında Samsun’da yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Survey, popülasyon takibi ve biyoteknik tuzak uygulamaları ile zararlıların yayılımı kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır” dedi.
Bu özel günün, üreticilerin bilinçlenmesi ve toplum genelinde farkındalık oluşturulması için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden İl Müdürü İbrahim Sağlam Sözlerini şöyle sonlandırdı:
” Bitki sağlığı, sadece tarımı değil, yaşamı korur.
Bu yıl Uluslararası Bitki Sağlığı Günü herkesi bitkileri, hayvanları, insanları ve çevreyi sağlıklı tutmak için farkındalık yaratmaya ve harekete geçmeye çağırıyor.
Bitkileri koruduğumuzda hayatları korumuş oluruz.
Bitki sağlığının korunması, gıda güvenliği kadar çevre sağlığı ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından da stratejik öneme sahiptir. Bu doğrultuda tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 12 Mayıs 2025 - 16:46
İbrahim Sağlam 12 Mayıs Dünya Bitki Sağlığı Gününü Kutladı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilan edilen 12 Mayıs Dünya Bitki Sağlığı Günü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanarak bitki sağlığına verilen öneme dikkat çekiliyor.
GÜNCEL
12 Mayıs 2025 - 16:46