Tarımsal faaliyetlerde verimi artırmak için gerçekleştirilen gübreleme faaliyetleri esnasında toprağa bitkinin ihtiyacından fazla veya ihtiyaç duymadığı dönemde verilen azotlu gübreler diğer azot formlarına dönüşerek yağış ve sulama suyu ile yıkanarak yeraltı ve yerüstü sularına karışmaktadır. Sulardaki yüksek nitrat seviyeleri ise sucul yaşamın ölümü, ölü bebek doğumları, bebeklerde kansızlık, yetişkinlerde sindirim sistemi kanserleri, düşük doğum ağırlıkları gibi sorunlar ile çiftlik hayvanlarında gelişimin yavaşlaması, döl veriminin düşmesi gibi çeşitli sorunlara neden olmaktadır.
Tarımsal kaynaklı kirliliğin önlenmesi amacıyla Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) tarafından finanse edilen ‘Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisinin Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi’ yürütülmekte olup proje kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre Salonu’nda çiftçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantı; Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlık temsilcisi Orhan Sezgin, Proje Takım Lideri Henry Joergensen, Prof. Dr. Orhan Dengiz, Prof. Dr. Yusuf Kurucu, çiftçi örgütlerinin temsilcileri ve çiftçilerle birlikte toplam 330 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açılış konuşmasında; toprağın atalarımızdan miras değil, gelecek nesillerden emanet alındığını söyleyerek toprak ve suyun önemine dikkat çekmiştir. İlimizde gerçekleştirilen Tarımsal Kaynaklı Kirliliğin Kontrolü ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sağlam; “ Tarımsal kirliliğin önlenmesi amacıyla Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği kapsamında sular izlenmekte olup İlimizde de 43 adet yüzey suyu, 21 adet yeraltı suyu olmak üzere toplam 64 adet izleme noktamız bulunmaktadır. Ayrıca İyi Tarım Uygulamaları Kodu ile arazi yönetimi, kimyasal gübre ve hayvansal gübre yönetimi ile sulama yönetimi konularında alınacak tedbirler belirlenmiştir.” şeklinde konuştu.
Takım Lideri Henry Joergensen yaptığı konuşmada Nitrat Kirliliği ile ilgili olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan çalışmalardan bahsederek uygulamada yapılan hatalara değindi ve doğru uygulamaların nasıl olması gerektiği konusunda örnekler verdi.
Bakanlık temsilcisi Orhan Sezgin konu ile ilgili Bakanlıkça yapılan çalışmaları açıklayarak yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler hakkında detaylı bilgi sundu. Sularımızda bulunan ortalama nitrat miktarlarının bölgelere ve yıllara göre dağılımını göstererek bölgeler bazında alınması gereken tedbirler konusunda bilgi verdi.
Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Prof. Dr. Orhan Dengiz ise ülkemiz genelinde tarım ve hayvancılık uygulamalarında yanlış uygulama ve doğru uygulamanın ekonomik ve çevresel açıdan etkilerine değindiler. Uygulamada yapılan hataların neden olduğu ekonomik kayıpları ve çevrede yapmış olduğu tahribatları örneklendiler. Doğru uygulamaların nasıl olacağı ile ilgili bilgiler sundular.
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 03 Kasım 2023 - 15:40
Samsun'da tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği anlatıldı
Tarımsal kaynaklı kirliliğin önlenmesi amacıyla Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ‘Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisinin Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
SAMSUN HABER
03 Kasım 2023 - 15:40