Başlatılan çalışmalar çerçevesinde ilk etapta İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Özgür Dursun'un sunumuyla eğitim çalışması düzenlendi. Yapılan Programa Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman, Yakakent Ziraat Odası Başkanı, Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve teknik elemanlar katıldı.
Gerek teorik gerekse arazide yapılan eğitim çalışmasında “Zeytinin bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri, bahçe tesisi, kültürel işlemler(toprak işleme, sulama, gübreleme) konuları ayrıca budama(şekil, mahsul, gençleştirme budama şekilleri),zeytinin önemli hastalık zararlıları, zeytinde hasat ve hasat yöntemleri konuları anlatıldı.
Eğitim programı saha çalışmalarında bölgede bulunan yeni tesis zeytinliklerde şekil budaması, yaşlı ağaçlarda gençleştirme ve ürün budamalarının nasıl yapılacağı örnek ağaç budaması şeklinde tamamlandı. Konu uzmanı Dr. Özgür DURSUN “budamanın temeli olan, odun gölgede yaprak güneşte kalmalı prensibi asla unutulmamalı ve bu temelde budamalar yapılmalı. Ayrıca budama yapmadan önceki yılın verim durumu mutlaka bilinmeli. Bu bilgi ile budama yapılırsa ağaçta alınacak dalların miktarı ve şekli daha net anlaşılır” dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 18 Ocak 2024 - 16:05
Güncelleme: 18 Ocak 2024 - 18:03
Yakakent'te zeytin yetiştiriciliğini geliştirme projesi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'müzce hazırlanan “Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında Yakakent İlçemizde yeni bahçelerin tesisi yanı sıra yine aynı Proje kapsamında İlçede yaşları 20 ila 100 arasında değişen mevcut zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için çalışmalara başlandı.
GÜNCEL
18 Ocak 2024 - 16:05
Güncelleme: 18 Ocak 2024 - 18:03