Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen ve burun mukozasının alerjenlere bağlı olarak inflamasyon geçirdiği alerjik rinit, erişkinlerin %10-30’unu, çocukların ise %10-40’ını etkiliyor. Sürekli burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırık, öksürük, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtileriniz varsa, bu sorunların nedeni alerjik rinit olabilir. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Gülüstan, tedavi edilmezse yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğuna ve zaman zaman astım krizlerine yol açabileceğini belirtiyor.
Alerjik Rinitin Artışı ve Sebepleri
Son yıllarda yapılan çalışmalar, ülkemizde alerjik rinitin giderek arttığını gösteriyor. İklim değişikliği, artan sıcaklıklar, hava kirliliği, kentleşme ve sanayileşme bu artışın temel nedenleri arasında yer alıyor. Alerjik rinit her yaş grubunu etkileyebilir ancak 2 yaşından küçük çocuklarda nadir görülür. Genellikle polen, ev tozu akarı, küf ve hayvan tüyleri gibi alerjenlerle temas sonucu ortaya çıkar.
Savunma Sistemimiz Nasıl Tepki Veriyor?
Dr. Gülüstan, “Alerjen maddeyle ilk karşılaştığımızda savunma sistemimiz alerjeni düşman olarak kodlar ve bu maddeye karşı hassasiyet gösterir. Sonraki karşılaşmalarda ise daha şiddetli tepkiler verir.” diyerek, alerjik rinitin belirtilerini açıklıyor: burun akıntısı, kırmızı gözler, hapşırma nöbetleri, öksürme, kaşıntılı ve şiş burun. Bu belirtiler dikkat dağınıklığı ve uyku problemlerine neden olabilir.
Soğuk Algınlığıyla Karıştırmayın!
Alerjik rinit, soğuk algınlığı ile sıklıkla karıştırılır. Ancak, alerjik rinit enfeksiyöz değildir. Soğuk algınlığı genellikle ateş ve kısa süreli şikayetler ile karakterizedir. Alerjik rinitte ateş olmaz ve belirtiler azalmadan tekrar ortaya çıkar. Bu nedenle, belirtileriniz varsa bir Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı veya Alerji, İmmünoloji Uzmanı’na başvurmanız önemlidir.
Tedavide İlk Aşama: Alerjenden Uzak Durmak
Alerjik rinitin kesin bir tedavisi olmasa da, alerjenlerden uzak durmak tedavinin temelini oluşturur. Antihistaminik ilaçlar ve burun spreyleri ilk basamak tedavi olarak kullanılırken, fayda sağlamayan hastalara aşı tedavileri uygulanabilir.
Alerjik Rinitle Başa Çıkmanın 10 Etkili Yolu
Alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durun.
Çim biçme veya yabani ot temizliği gibi bahçe işlerinden kaçının.
Eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın.
Bahar aylarında çamaşır, havlu ve çarşafları dışarda kurutmayın.
Polen miktarı fazla olan günlerde alerji ilaçlarınızı kullanın.
Günün ilk saatlerinde dışarıda zaman geçirmeyin.
Cam açmak yerine polen filtreli klimaları tercih edin.
Ev temizliğinde Hepa filtresi olan süpürge kullanın.
Odayı nemli tutmak için buharlı oda nemlendiricilerinden yararlanın.
Ev bitkilerini azaltarak küf oluşumunu önleyin.