Karar verme becerimiz yaşam boyu devam etmektedir. Kararlarımızın sağlıklı olabilmesi için sorunları çeşitli çözüm önerileriyle ele alıp en verimli sonuca ulaşmamız analitik düşünme becerisiyle mümkündür. Yoksa manipülasyona açık duygularımızla alışkanlıklarımız doğrultusunda bildik kararlar alıyoruz ki çoğu zaman sorunları daha da karmaşıklaştırıyoruz.
Analitik düşünme becerimizin gelişmesinde ana baba tutumları, anasınıfı ve sınıf öğretmenimizin katkıları yadsınamaz. İnsanoğlunun bilinmeyene bilinenlerden ulaşma macerası bütün bu bilimsel ve teknolojik gelişmenin, medeniyetlerin inşasının altyapısındaki itici güç olarak karşımıza çıkmakta.
Matematik dersinin önemi tam da burada ortaya çıkmakta. Matematik becerimiz analitik düşünme becerimizin alt yapısını oluşturmakta. Matematik dersinin öğretmenleri, sınıf öğretmenleri çok iyi yetiştirilmesi vizyon sahibi olarak bir milletin geleceğinin adımları zihinde atıldığının bilincinde derse girmeleri sağlanmalı.
Zihin haritamızın geliştirilmesinde matematik dersi bir model sunmakta, olayları alternatif çözümleriyle, olası riskleriyle, öngörülemeyen maliyetleriyle değerlendirme becerimizle bilinçli davranışlar geliştirmiyor muyuz?
Akıl yazılımının verilerini işleme çerçevesini oluşturup bize bilinmeyen hakkında fikir yürütme antrenmanı sağlayan matematik dersindeki Türkiye ortalamalarımız eğitim sistemimizin aktif aktörlerini ve devletin üst makamlarını derin endişeye sevk etmesi gereken bir durum değil mi?
Bunun yanında hayata ilişkin problemlerde çözüm üretme becerisi ya da bu sorunlar hakkında düşünme alışkanlığımızın olmamasından bahsetmiyorum bile. Uzakları yakın eden imkansızları olanaklı kılan bilişim çağının bilgi çöplüğünde mi yoksa bilgi denizinde rotası belli geminin kaptanı olarak mı çocuklarımızı yetiştirmek istiyoruz? Bu soruların yanıtını analitik düşünme becerimizle verip sağlıklı bir öngörü ile şimdiden çocuklarımızın eğitim müfredatı ve kazanımlarıyla geleceğe hazırlamak değil mi 12 yıllık mecburi eğitimin amacı?
Eğitim sistemi içinde matematik tamam da sistem dışında olan bir çok yetişkinin yapabileceği bir şey yok mu? Olmaz mı; bu ömür boyu devam eden karar makinesi beynimizin işletmesini asıl yetişkinlik döneminde güncelleyerek yeniden inşa edeceğimiz yetişkinlik çağlarında analitik düşünme becerisine ihtiyacımız var.
Bu konuya ilişkin seri yazılarımız devam edecektir; şimdilik eğitim çağ nüfusunu ilgilendiren kısmıyla yetinelim vesselam.