Bugün biz kadınların, annelerin yaşadıkları zorluklardan bahsetmek istiyorum.
Kadınlarımız eskilere nazaran son yıllarında her iş sektöründe görebiliyoruz.
Sabah haberler de izlediğim Bir Kadının itfaiyeci Gaziantep iftaiyesinde görev yaptığını ve bu görevi severek yaptığını görmek insanı onure ediyor.
Kadınlar... ahçı.. doktor.. itfaiyeci... polis.. şoför.. veteriner.. anne.. hemşire.. muhasebeci... gazeteci... ve bir çok sayamadığım dalda mesleklerde çalışan kadınlarımızı tebrik ediyorum.
Yine başka bir haberde ise süt iznine çıkan bir annenin çalıştığı işten çıkarılınca verdiği hukuk mücadelisinin sonucunda kazandığı zafer diğer tüm süt iznine çıkan annelere örnek olacaktır mutlaka.
Bunun için hükümetin kadınlara tanıdığı fakat araştırmadığımız bazı yasalardan bahsetmek istiyorum. Bununla ilgili olarak detaylı bilgileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sitesinden faydalanarak sizlere aktarıyorum.
Haklarımızı bilelim, mücadelemizi ona göre verelim.
*Kanunu içeriğince kadın sigortalı çalışanlar hamile oldukları durumda doktor raporu ile tespit edildiği tarihten doğuma kadar geçen süre içerisinde çalıştırılamaz.
* Kadın sigortalı çalışan ister ise çalışma süresini 37 haftaya kadar doktor raporu ile çoğaltabilir. Doğum öncesi kullanmadığı 5 hafta izni ise doğum sonrası izin süresi içerisine eklenmektedir.
* İşveren çalışanına hamililelik dönemi içerisinde doktor için izin vermek ile yükümlüdür.
* Doğum yapmış olan kadın işçiler 6 aylık ücretli izin dönemleri bitiminden sonra 6 aylık ücretsiz izin kullanabilme haklarına sahiplerdir. Kadın işçi 4857 Sayılı İş Kanunu içinde belirtilen koşula göre gece vardiyasinde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
* Kadın işçiler kanun içerisinde geçen maddelere göre doğumdan önce 8 hafta , doğumdan sonra ise 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izinleri hakları bulunmaktadır.
* 18 yaş altı kadın işçilerin gece vardiyasında çalıştırılması yasaktır.
* Kadın çalışan için emzirme süresi günlük 1,5 saattir , çalışan isterse parça parça isterse tek bir seferde kullanabilir.
Yapılan yasal düzenleme ile 15 Mayıs 2015’den sonra doğan her çocuk için ailelere para yardımı yapılmaya başlandı. Düzenlemeye göre; doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL doğum yardımı yapılacak. Bu hak sadece çalışan kadınlara sağlanan bir hak değil yurtdışında yaşayanlarda dahil bütün Türk vatandaşları da kapsayacak.
DOĞUM VE SÜT İZNİ
Bu hakkın haricinde de bilhassa kadın işçilere sağlanmış başta izin hakları olmak üzere verilmiş bir çok hak bulunmaktadır. Tıbbi literatüre göre doğum süreci 40 haftadır. Kadın işçi isterse doğumdan önceki 8 haftayı (çoğul gebelik halinde 10 hafta) izinli olarak geçirebilir. Bunun için hamileliğin 32. haftası olduğunda doktorundan iş göremezlik belgesi (istirahat raporu) alması ve işverenine vermesi gerekir. Bu işlemden sonra yasal olarak doğum iznine ayrılır.
Doğumdan sonra da 8 hafta olarak izinli olacaktır. Ayrıca; hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Gerekli görüldüğü takdirde doktor raporuyla hamile kadın işçi, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Böyle bir durumda ücretinde herhangi bir indirim yapılamaz.
İsteği halinde kadın işçiye, doğum sonrası kanuni izninin bittiği tarihten itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmamaktadır. Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölüneceğini işçi kendisi belirler. Süt izni süresi topluca kullandırılamaz.
ANALIK ÖDENEĞİ HAKKI
Bu ödeneğin yasal adı geçici iş göremezlik ödeneğidir. 4/a (SSK’lı) sigortalısı olarak çalışan kadın işçilere, analık haline bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Ödeneğin ödenebilmesi için;
– İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
– Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları (analık sigortası) primi bildirilmiş olması,
– Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
– Doğum olayının gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığında sigortalının izne ayrılmadan önceki son 3 ayda aldığı ücretin 2/3’ü kadar ödenek ödenir. Asgari ücretle çalışan bir kadına tekil doğum yapması halinde doğum öncesi 8 hafta, doğum sonra 8 hafta toplam 16 hafta için (112 gün) ödenek günlük asgari ücretin 2/3 ile çarpılarak hesaplanır. Doğum öncesi ve sonrasındaki çalışılmayan süreler için işverenlerin, İşveren Vizite Kağıdı ve İş Göremzlik Belgesi Girişi yapmaları gereklidir.
EMZİRME ÖDENEĞİ
Sigortalı kadına veya resmi nikahlı karısı doğum yapan sigortalı erkeğe her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve belirli bir tarife üzerinden emzirme ödeneği (2015 yılı için belirlenen tutar 112 TL’dir) verilmektedir. Sigortalı kadına veya resmi nikahlı karısı doğum yapan sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, gerekmektedir.
Daha detaylı bilgi için SGK İl ve ilçe Müdürlüklerine yada (362) 433 09 36 – 433 09 37 – 433 09 38 – 433 09 39 – 433 09 40 – 433 09 41 nolu telefonlardan bilgi alabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla...
- - - - - - -